Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Stille banden

Het verkeer in Nederland is heel druk, er rijden ongelofelijk veel voertuigen over onze wegen en samen zorgen deze voertuigen voor veel geluidsoverlast. Vooral het rolgeluid van de banden levert daar een enorme bijdrage aan. Maatregelen om de geluidsoverlast te dempen kost de overheid jaarlijks heel veel geld en daarom zijn zij in 2007 de campagne “het wordt de helft stiller op de weg gestart”. Met deze campagne hoopt de overheid mensen ertoe te bewegen om over te stappen op stille banden. Deze actie wordt ook vanuit de autobranche actief ondersteund.

Wat zijn stille banden dan precies?

Stille banden zijn banden die daadwerkelijk minder geluid produceren dan reguliere banden, dat komt door het aangepaste profiel en het gebruik van andere materialen. Afhankelijk van het type band kan de geluidsoverlast met bijna 3 decibel gereduceerd worden, dat komt overeen met ongeveer 2x zo weinig verkeer.  

Stille banden zijn niet duurder, gaan even lang mee, zijn even veilig en zuinig als de rest. Door stille banden op uw auto te laten plaatsen draagt u dus een steentje bij aan een stiller verkeer. Bijkomend voordeel is dat het ook binnen in de auto stiller en rustiger wordt en dus het rijplezier verhoogd.

Meer informatie over stille banden en het nieuwe rijden vindt u op de website het nieuwe rijden.