Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Zomer- en winterbanden, voor ieder seizoen de beste oplossing

Bestuurders die voor ieder seizoen de beste oplossing op het gebied van wegligging, veiligheid en brandstofverbruik willen, kiezen voor winter- en zomerbanden. Bij Bandenspecialist Kicken bent u dan aan het juiste adres. Wij hebben een zeer compleet assortiment van zomer- en winterbanden van alle bekende merken en uiteraard zorgen wij voor een vakkundige wissel van zomer- naar winterbanden of vice versa en kunt u de set banden die u op dat moment niet gebruikt opslaan in ons bandenhotel

Waarom kiezen voor zomer- en winterbanden.

Met de wisseling van de seizoenen verandert ook de wegligging van de auto. Voor de beste prestaties in zomer en winter hebben bandenfabrikanten speciale banden ontwikkelt. Met winterbanden heeft u meer grip op de weg en staat de auto een stuk sneller stil bij winterse omstandigheden, dit is dankzij het speciale profiel en de samenstelling van het rubber. Om ongelukken bij nat en koud weer te voorkomen adviseren wij daarom om bij temperaturen onder de 7°C (in de maanden oktober t/m maart) winterbanden te gebruiken.

Komt de temperatuur weer boven 7°C? Dan is het tijd om de zomerbanden te laten monteren, want doorrijden met de winterbanden bij zomerse temperaturen is niet aan te raden. Het zachte rubber van de winterbanden verlengt nl. de remweg bij hogere temperaturen, waardoor de kans op ongelukken groter wordt. Bij een temperatuur van 15°C en een snelheid van 50 km/uur is de remweg al ongeveer 20% langer bij winterbanden. Daarnaast slijten winterbanden tijdens warm weer veel sneller. Wij adviseren dus om bij temperaturen boven 7°C (in de maanden april t/m september) zomerbanden te gebruiken.

Wist u dat winterbanden in veel landen verplicht is?

In Nederland is het rijden op winterbanden niet verplicht, maar het wordt wel aanbevolen. In heel veel andere landen is het rijden op winterbanden wel verplicht. Wanneer u niet voldoet aan deze verplichting loopt u kans op fikse boetes, of zelfs verhaal schade. Verzekeringen kunnen u aansprakelijk stellen voor de ontstane schade ook al bent u verkeerstechnisch niet in gebreke. Door de verkeerde banden keuze bent u dan toch aansprakelijk of deels aansprakelijk. De regelgeving is per land verschillend. Kijk daarom altijd voor vertrek op de actuele regels per land. Wij hebben van een aantal Europese landen de regelingen voor u verzamelt. Kijk voor meer informatie bij regels in het buitenland.

Wat voor u de beste keuze is, is afhankelijk van uw rijgedrag. Laat u adviseren in een van onze vestigingen.

De voordelen van winterbanden:

Het profiel van een winterband is meer uit blokjes opgebouwd en heeft afvoerkanalen aan de zijkant, hierdoor kan de winterband meer water afvoeren en heeft deze meer grip in de sneeuw dan de zomerband. Door het speciale profiel dat ook dieper is dan dat van de zomerband, gaat platgereden sneeuw tussen het profiel zitten dat vervolgens wordt afgevoerd naar de buitenkant. De voordelen van de winterband op een rij:

 • Kortere remweg en minder kans op ongelukken onder de 7°C.
 • Door het zachtere rubber heeft de auto een beter wegligging.
 • Het speciale profiel zorgt voor meer grip op de weg.
 • Veiliger op weg tijdens sneeuw en regen.
 • De zomerbanden gaan langer mee.

Let op: wanneer de profieldiepte van de winterband minder dan 4,5 mm is verliest de band zijn voordelen.

Winterbanden op nat wegdek

Wanneer u met winterbanden rijdt bij temperaturen onder de 7°C is de remafstand korter, bij een snelheid van 100 km/u staat de auto bijna 4 meter eerder stil. 

Winterbanden op sneeuw

Wanneer u met winterbanden in de sneeuw rijdt is de remweg meer dan de helft korter, bij een snelheid van 50 km/u staat u ongeveer 28 meter eerder stil met winterbanden dan met zomerbanden.

De voordelen van zomerbanden:

Het rubber van een zomerband is harder, waardoor deze bij warmer meer voordelen biedt, waaronder:

 • Kortere remweg bij temperaturen boven de 7°C.
 • Produceert minder geluid.
 • Geschikt voor hogere snelheden.
 • Lagere aanschafkosten t.o.v. all season of winterbanden.
 • In elke maat verkrijgbaar.
 • Bij temperaturen boven 7°C geschikt voor elk weertype (ook regenval)
 • Betere wegligging en meer grip op de weg.

Wanneer kiest u voor een All season ofwel 4-seizoenen band?

Wanneer u weinig (< 10.000 km per jaar) en weinig tot niet bij winterse omstandigheden rijdt, kan de All season of 4-seizoenenband een oplossing voor u zijn. Deze band is een combinatie van de zomer- en winterband en heeft daardoor eigenschappen van beide en levert goede prestaties onder alle weersomstandigheden. 

Doordat de 4 seizoenenband eigenschappen van zowel de zomer als de winterband heeft, is het tegelijkertijd een compromis en biedt niet dezelfde voordelen als aparte zomerbanden en winterbanden. In de zomer slijten deze banden sneller dan zomerbanden en in de winter zijn de prestaties minder dan die van winterbanden. Daarnaast zijn 4-seizoenen banden in veel landen waar winterbanden verplicht zijn, niet toegestaan.

Of ze toegestaan zijn, kan afhankelijk zijn van de winter symbolen zoals deze afgebeeld staan op de zijkant van de band. Zo is bijvoorbeeld het zogenaamde “3 peak mountain” winter symbool in veel landen verplicht. Maar dit symbool is merk afhankelijk. Het M&S symbool is in veel landen niet meer afdoende. Voordeel van All seasonbanden is echter dat u het hele jaar op dezelfde banden kunt rijden zonder te wisselen en dus ook geen extra set banden hoeft aan te schaffen.

Maak op tijd uw afspraak voor de zomer- of winterbanden wissel

Maak op tijd een afspraak voor de zomerbandenwissel of winterbandenwissel, want dit zijn drukke periodes waarin iedereen graag zijn banden laat wisselen. U kunt uw afspraak online inplannen.  Wij raden aan om rond september alvast een afspraak te maken, zodat u zeker bent dat u in oktober terecht kunt voor de winterwissel. Om voor de zomerwissel op tijd te zijn raden wij aan om eind maart alvast de afspraak vast te zetten.