Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Winterbanden in Duitsland

Wetgeving voor vrachtwagens en bussen >3.500kg

Per 1 juli 2020 verandert in Duitsland de winterbanden-wetgeving. Bedrijfswagens en bussen dienen bij winterse omstandigheden te zijn uitgerust met winterbanden op de aangedreven assen én op de stuuras. 

Tot nu toe waren winterbanden tijdens winterse omstandigheden alleen verplicht op de aangedreven assen. Daar komen vanaf 1 juli dus winterbanden op de stuuras(sen) bij. De wetgeving geldt voor bedrijfswagens > 3.500 kg en voor bussen voor personenvervoer met meer dan acht zitplaatsen - exclusief de chauffeur.

Het gebruik van winterbanden in Duitsland is niet aan een bepaalde periode verbonden. Voertuigen moeten hiermee zijn uitgerust als de omstandigheden daarom vragen. Volgens de wet is daarvan sprake bij ijzel, gladheid door sneeuw, sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming. Winterbanden moeten herkenbaar zijn aan het alpine symbool: een bergpictogram met een sneeuwvlokje.

M+S banden

Banden met enkel een M+S aanduiding mogen in Duitsland nog tot 30 september 2024 als winterband worden gebruikt, onder de voorwaarde dat ze voor 31 december 2017 zijn geproduceerd. Bij de aanschaf van nieuwe M+S banden is het dus raadzaam goed te kijken naar de productiedatum van de band, een viercijferige code op de zijwand van de band. Als deze van na 31 december 2017 is, moet de M+S band over een sneeuwvlokje beschikken om nog als winterband te mogen worden gebruikt.

Voor stuuras-winterbanden geldt dezelfde wetgeving als voor winterbanden voor de aangedreven assen. Een band geproduceerd vanaf 1 januari 2018 (DOT vanaf 0118) is wettelijk alleen een winterband als deze is voorzien van het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Vernieuwde banden met het sneeuwvloksymbool voldoen ook aan de wetgeving. Een band van vóór 2018 is wettelijk gezien een winterband als die is voorzien van een M+S codering.  Deze banden worden nog tot 30 september 2024 als winterband aangemerkt. 

Geen winterbanden

Voor aanhangwagens en trailers zijn geen winterbanden verplicht. Dat blijft zo. Ook voor wat betreft de profieldiepte verandert er niets. Zowel voor zomer- als winterbanden geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm. 

Hogere boetes

Het rijden in winterse omstandigheden met banden die niet aan de voorschriften voldoen, wordt in Duitsland voortaan zwaarder bestraft. Naast de bestuurder krijgt ook de eigenaar van het voertuig een boete. Het bedrag hiervoor bedraagt € 75. De boete voor de bestuurder is € 60. Bij gevaar voor andere weggebruikers kan dat bedrag worden verhoogd tot € 80 met een strafpunt in het Duitse verkeersregister.