Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Regels voor banden in Frankrijk  

Wetgeving voor personenauto's en lichte bedrijfswagens <3.500 kg 

Winterbanden

Winterbanden zijn verplicht bij bord. Ook als er geen bord staat, kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen.

Sneeuwkettingen

Het is niet verplicht sneeuwkettingen aan boord te hebben. Op besneeuwde wegen zijn kettingen toegestaan, ongeacht welke periode. Op de Franse toegangsweg naar de Mont-Blanc-tunnel is het wel verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben van 1 oktober tot en met 30 april. 

Op sommige bergpassen is montage van kettingen op de aangedreven as(sen) verplicht. Dit wordt aangegeven met het bord ‘B26’ ‘Chaînes à neige obligatoires’. Na het bord ‘B44’ vervalt de verplichting. De maximum snelheid is 50 km/u. 

Het aantal kettingen is niet precies omschreven. Artikel 9 van het arrest van 18 juli 1985 luidt: ‘afneembare antislipsystemen moeten het vertrek, de besturing en de afremming van het voertuig garanderen’. Bij het gebruik van autosocken in plaats van kettingen moet er in de auto een sticker ‘Certifié Équipement Spécial’ aanwezig zijn. 

Minimale profieldiepte

  • 1,6 mm (zomer- en winterbanden)

Spikes

Toegestaan van 11 november tot en met 31 maart voor voertuigen die goederen transporteren (maximum toegestane snelheid is 90 km/u). Als het nodig is kan de duur van de termijn regionaal worden aangepast. Daarnaast moet op het voertuig een sticker zichtbaar zijn dat er banden met spikes zijn gemonteerd.

Verplicht meenemen in voertuig

  • Gevarendriehoek
  • Veiligheidshesje

Bron: Vaco