Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Bandenlabel voor autobanden

Sinds 1 november 2012 zijn fabrikanten verplicht om een bandenlabel te gebruiken. Dit geldt voor alle personenwagen-, bestelwagen- en bedrijfsvoertuig banden die geproduceerd zijn vanaf 1 juli 2012. Het gaat dus om banden vanaf productiecode ‘2712’ (27ste week van 2012). En sinds die tijd ontvangt u dus ook bij de aankoop van nieuwe banden een bandenlabel. Het label informeert over drie belangrijke prestaties: de invloed van de band op het brandstofverbruik, de grip op een nat wegdek en het geluid dat de band produceert. 

Bandenlabel kwalificaties

In de categorie brandstofefficiëntie zijn er zeven bandenlabel kwalificaties. Banden met een groen A-label zijn het zuinigst en banden met het rode G-label het minst. Het verschil tussen deze banden is zelfs 7,5 procent in uw voordeel. Dat is eenvoudig geld besparen.

Ook voor de grip is er een kwalificatie tussen A (kortere remweg) tot G (lange remweg). Het geluid is weergegeven door middel van drie golven. Bij één golf is het rolgeluid drie decibel of meer onder de norm, bij twee golven ligt het geluid tussen de norm en drie decibel daaronder en bij drie golven ligt de geluiduitstoot boven de norm.

Het bandenlabel geeft inzicht in milieuvriendelijkheid

Het bandenlabel wordt als sticker door bandenfabrikanten op de autoband aangebracht. Bandenspecialist Kicken zorgt ervoor dat het bandenlabel duidelijk zichtbaar is, en onze medewerkers adviseren u graag over banden met de ideale eigenschappen voor uw wensen. Natuurlijk zijn de technische gegevens en het bandenlabel van de band eenvoudig terug te vinden op onze banden. Daarnaast vermelden wij het label op de factuur. Zo geven we u duidelijk inzicht in de prestaties en milieuvriendelijkheid van de banden.

Per 1 mei 2021 is er een nieuw bandenlabel.

Meer informatie over dit nieuwe label is te vinden op onze website.