Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Waarom is balanceren belangrijk?

Goed gebalanceerde wielen bevorderen het rijcomfort aanzienlijk. Wanneer uw banden niet goed uitgebalanceerd zijn, gaat bijvoorbeeld bij een bepaalde snelheid uw stuur trillen en dat geeft veel ongemak tijdens het rijden. Het ongemak van wielen die niet gebalanceerd zijn, hangt sterk samen met de mate van onbalans en de snelheid van de auto. Balanceren zorgt ervoor dat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn, zodat de auto bij een wat hogere snelheid niet gaat bonken en de ophanging onnodig belast. Balanceren bevordert daarnaast niet alleen het rijcomfort maar ook de veiligheid van uw auto. Goed gebalanceerde wielen voorkomt ook extra slijtage en betekent dus een besparing in kosten. 

Voor het balanceren van wielen heeft Bandenspecialist Kicken de meest moderne elektronische balanceerapparatuur van Hofmann in huis en beschikken onze monteurs over de benodigde kennis en ervaring. De monteur kan aan de hand van zijn display zien hoeveel en waar hij gewichten zal moeten plaatsen om de wielen in harmonieus evenwicht te krijgen. 

Wanneer balanceren?

Banden worden altijd gebalanceerd wanneer ze voor de eerste keer op het wiel worden gemonteerd of wanneer ze na reparatie opnieuw worden aangebracht. De balans van de banden moet worden gecontroleerd wanneer zich de eerste tekenen van trillingen voordoen. Deze uiten zich in:

1. Langzaam heen en weer bewegend stuur bij lage snelheden (20 tot 60 km/uur):

De band kan hierbij onrond geworden zijn door ouderdom of door karkas vervorming/breuken. Dit is meestal niet meer te corrigeren met een balanceerapparaat. Aangeraden wordt om de band te vervangen door een nieuwe band. 

2. Trillend stuur of andere delen in het interieur bij hogere snelheden (60 tot 140 km/uur):

Dit duidt op een onbalans en kan meestal worden opgelost met balanceren. Afhankelijk van de grootte van de onbalans kunnen er klachten optreden van licht trillen tot hard schudden.

 

 

Maak op tijd uw afspraak voor de zomer- of winterbanden wissel

Maak op tijd een afspraak voor de zomerbandenwissel of winterbandenwissel, want dit zijn drukke periodes waarin iedereen graag zijn banden laat wisselen. U kunt uw afspraak online inplannen.  Wij raden aan om rond september alvast een afspraak te maken, zodat u zeker bent dat u in oktober terecht kunt voor de winterwissel. Om voor de zomerwissel op tijd te zijn raden wij aan om eind maart alvast de afspraak vast te zetten.