Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Volrubberbanden voor industrie & grondverzet

Volrubberbanden, worden ook wel aangeduid als SE-banden. De afkorting staat voor Super Elastic. Volrubberbanden bieden een combinatie van de goede eigenschappen van massieve- en luchtbanden. Volrubberbanden zijn opgebouwd uit meerdere lagen rubber (compounds), hierdoor zijn ze goed wendbaar en zeer stabiel.  De samenstelling van de compounds is afhankelijk van de eisen die door de verschillende toepassingen worden gesteld. Het toegepaste rubbermengsel bepaalt de rolweerstand, de veerkracht en de rijeigenschappen. Volrubberbanden hebben een groot draagvermogen en raken nooit lek. Deze banden zijn bestemd voor lagere snelheden en gelijke ondergronden. Er zijn 3 verschillende soorten volrubberbanden: 2-laags, 3-laags en bijzondere volrubberbanden. 

2-laags volrubber banden

De 2-laags banden bestaan uit een harde rubberlaag die verstevigd is met staaldraadringen en een dikke slijtlaag. Door de speciale samenstelling en toevoegingen aan het rubber slippen deze banden niet snel door.

3-laags volrubber banden

Bij de 3-laags banden is er nog een derde laag aan de band toegevoegd die tussen de hiellaag en de slijtlaag zit. Deze extra laag is een verende rubberlaag en biedt daardoor meer vering en stabiliteit dan de 2-laags banden. Een nadeel van deze extra laag is dat de banden sneller warm worden. Bij hogere snelheden en zware belasting wordt het rubber door die warmte zachter, waardoor deze banden sneller slijten. 

Bijzondere volrubberbanden

Voor speciale toepassingen zijn er ook bijzondere volrubberbanden, waaronder antistatische volrubberbanden. Deze antistatische banden zijn uitermate geschikt voor explosiegevaarlijke omgevingen. Voor bedrijven waar met vetten en/oliën gewerkt wordt zijn er oliebestendige volrubberbanden verkrijgbaar. Daarnaast zijn er ook nog non-marking banden, die geen sporen achterlaten op de vloer. 

Non marking

Banden zijn zwart door het roet dat aan het rubbermengsel wordt toegevoegd. De zwarte kleur is wenselijk uit een optisch aspect, maar de roetdeeltjes absorberen ook warmte, voorkomen daarmee overmatige slijtage en geven de band meer slijtvastheid en een lagere rolweerstand. De roetdeeltjes geven de banden ook meer weerstand tegen UV-straling die veroudering veroorzaken. Nadeel van roet is dat het lelijke zwarte strepen kan achterlaten op de magazijnvloer. Voor bepaalde toepassingen is dit echter niet wenselijk (bv. voor magazijnen en bedrijven in de voedingsindustrie). Om streepvorming te voorkomen hebben bandenfabrikanten de non-marking band ontwikkeld. Deze laat geen zichtbare strepen op de vloer achter. De nuttige zwarte roetdeeltjes zijn bij dit bandentype vervangen door silica of krijt. 

Non-markings zonder krijt zijn gelig van kleur, de toevoeging van krijt kleurt de band witter. Tegen UV-straling worden ook nog anti-oxidanten aan het rubbercompound toegevoegd. 

Laat u adviseren over de juiste volrubber banden voor uw voertuig

Het selecteren van de juiste band voor uw voertuig is uitermate belangrijk en volledig afhankelijk van de toepassing. Bandenspecialist Kicken biedt een optimale service door het juiste advies en service op maat. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van industriële en grondverzet voertuigen en zijn expert in bandenproducten en -service voor deze branches. U kunt rekenen op gekwalificeerd personeel dat niet terugdeinst voor groot materieel en kan adviseren over de juiste band die bij uw werkzaamheden past. 

Onze klanten in de industrie en grondverzet kunnen daarnaast altijd rekenen op onze service, wij bieden: 

Wij adviseren U graag over de juiste toepassing en inzet van de juiste band voor uw industriële voertuig, neem contact op voor meer informatie.